| Μυρωδάτο λόγω της μαστίχας, νηστίσιμο και φυσικά αγαπημένο πολίτικο γλύκισμα... |
Υλικά:
- 2 1/2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
- 1 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1 1/2 κούπα γιαούρτι
- 1 κ.γ. σόδα
- 3 βανίλιες
- 1 κ.γ. γεμάτο baking powder
- 4 κ.σ. βιτάμ λιωμένο
- ξύσμα 1 πορτοκαλιού
- 1 κ.σ. κοπανισμένη μαστίχα (προαιρετικά)
- Μερικά αμύγδαλα ασπρισμένα
Για το Σιρόπι:
- 4 κούπες ζάχαρη
- 2 1/2 κούπες νερό
- 1/3 κούπας γλυκόζη
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 φλούδα πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το baking powder και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι και διαλύουμε σε αυτό τη σόδα.
Έπειτα προσθέτουμε το γιαούρτι στο μείγμα με το σιμιγδάλι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αφού φουσκώσει αδειάζουμε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα, διαστάσεων είτε μια παραλληλόγραμμη 28*38 ή μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 25 εκ..
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αφού φουσκώσει αδειάζουμε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα, διαστάσεων είτε μια παραλληλόγραμμη 28*38 ή μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 25 εκ..
Αφήνουμε το σάμαλι για 2-3 ώρες σκεπασμένο για να φουσκώσει, έπειτα στρώνουμε την επιφάνεια με τη σπάτουλα για να γίνει λεία και τοποθετούμε τα αμύγδαλα πιέζοντας τα ελαφρά στην επιφάνεια του γλυκού μας.
Ψήνουμε το σάμαλι για 35 με 40 λεπτά. Όταν ροδίσει η επιφάνειά του, το βγάζουμε από το φούρνο και το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο σιλικόνης.
Ψήνουμε το σάμαλι για 35 με 40 λεπτά. Όταν ροδίσει η επιφάνειά του, το βγάζουμε από το φούρνο και το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο σιλικόνης.
Αφού κρυώσει λιγάκι το χαράσσουμε σε κομμάτια και ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.
Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.
(Το χρόνο το μετράμε από το σημείο που αρχίζει να βράζει). Τέλος περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι στο κρύο σάμαλι κουταλιά κουταλιά προσπαθώντας να πάει παντού.
Διατηρείται στο ψυγείο σε κλειστό τάπερ για 2-3 βδομάδες.
Καλή επιτυχία!
Καλή επιτυχία!
Πηγή: http://ellinikoxreosstigastronomia.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου